----------------------------------------------- */ ----------------------------------------------- */
"Ser criativo nem sempre é inovar, às vezes significa olhar para trás e trazer o conhecido de forma inesperada." - Alex Atala
“Nothing is more interesting than that something that you eat.” - Gertrude Stein - Gastronomica-The Journal of Food and Culture
Mantemos um senso comum com relação a higiene medieval que generalizou-se como verdade, porém as pessoas na Idade Média se banhavam sempre que possível e tentavam se manter limpas.
Hoje como antigamente o cuidado com a limpeza na cozinha e na higienização dos alimentos é um procedimento de extrema importância: lave bem as mãos antes de usar a cozinha; limpe os utensílios que irá usar, peças de equipamentos e local de trabalho; higienize corretamente dos vegetais - legumes, hortaliças e frutas. E NÃO lave as carnes.

domingo, junho 17, 2012

Le Viandier de Taillevent - James Prescott


James Prescott disponibiliza o cookbook Le Viandier de Taillevent assim como algumas receita deste livro.



Le Viandier
de Taillevent

14th Century Cookery

Based on the Vatican Library Manuscript
Translated into English by James Prescott

Alfarhaugr Publishing Society
Eugene, Oregon
MCMLXXXIX


"This translation is not intended to be a cookbook, but rather a source document about cooking in France in the years 1375-1390. Those interested in the cuisine of the Middle Ages will find much to interest them in this unusual document. The sections on Remedies for Wines and on Painted Subtleties may be particularly intriguing.     
The recipes are definitely not complete in the modern sense. Few of the recipes indicate ingredient quantities or cooking times. Taillevent assumes a considerable degree of prior culinary training.     
The adventurous cook with prior experience in re-creating medieval dishes will find much inspiration here. I have tried two of the recipes (Milk Tarts and Veal Ragout), with prizewinning results.     
For background material on cooking in the period I refer you to the many excellent books on the subject. Some are listed in the Bibliography. You will find a few notes on matters of particular relevance in the English Glossary."

Nenhum comentário: